EP aj so Šťastným vyzval IIHF, aby odňala Bielorusku MS 2014

11.05.2011 Celý región

Brusel 11. mája (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu v stredu vyzvali vedenie Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), aby dočasne odňala Bielorusku právo zorganizovať v roku 2014 turnaj A-kategórie majstrovstiev sveta. Iniciatívu, ktorú svojím podpisom podporil aj slovenský europoslanec Peter Šťastný, zdôvodnili zákonodarcovia prenasledovaním stoviek odporcov vládneho režimu v krajine a masovým zatýkaním po decembrových demonštráciách.

\"Správanie bieloruského režimu krajinu jasne zbavuje privilégia usporiadať významné športové podujatie,\" vyhlásil prezident EP Jerzy Buzek, ktorý dodal, že v opačnom prípade sa bieloruský prezident Aleksander Lukašenko dočká medzinárodného \"odobrenia\" svojej krutovlády. Buzek navrhuje, že v prípade, ak štátna polícia prepustí všetkých politických väzňov, môže sa šampionát v krajine premiérovo uskutočniť.

Buzek prezentoval túto žiadosť šéfovi IIHF Renému Faselovi a podpísali sa pod ňu lídri rôznych parlamentných výborov vrátane člena Siene slávy zámorskej hokejovej NHL Petra Šťastného. Touto výzvou sa nepochybne bude zaoberať Kongres IIHF, ktorý sa bude konať v piatok a v sobotu v Bratislave, dejisku prebiehajúcich MS 2011.

Na stranu EP sa údajne postavil aj Kongres USA, ktorý tiež žiada, aby sa šampionát neuskutočnil v Bielorusku.

Informovala agentúra DPA.
 

Vyberte región